Cu Chi

Vandaag zijn we om 7u30 vertrokken met de bus. Ondanks dat waren we al om 5u30 wakker. Er zat een ‘fault in the system’ Bij de wake up call. Een half uurtje te vroeg.
Het buikje voelt weer aan als storm in een biervat. Toch maar even Marc contacteren om gebruik te maken van zijn Thaise wonderpilletjes.

Thaise wonderpilletjes

2u later komen we aan in Cu Chi.
De tunnels van Cu Chi zijn in de oorlog door de
Viet Cong gebruikt om de Amerikanen verzet te bieden. Al in
de Frans-Vietnamese oorlog werd een begin gemaakt met de
bouw van deze door de Viet Minh met de hand (!) gegraven
tunnels. Het uiteindelijke complex bestond uit in totaal
ongeveer 240 kilometer lange tunnels. De tunnels zijn
verdeeld over verschillende verdiepingen, inclusief
ondergrondse ziekenhuizen, keukens en andere
voorzieningen. Via de tunnels waren de omliggende dorpen
met elkaar verbonden en konden de bewegingen van de
Amerikaanse troepen in de gaten worden gehouden. Tijdens
de jarenlange strijd die de Viet Cong tegen het Amerikaanse
en Zuid-Vietnamese leger voerde, is het de tegenstander nooit
gelukt om het gehele tunnelstelsel te ontdekken of te
veroveren. Nog steeds is het mogelijk om af te dalen in de
tunnels en zo een beetje te ervaren hoe mensen hier geleefd,
geleden en gevochten hebben. Zoals je op de foto’s kan zien, gingen we even in de originele tunnels. De kinderen kunnen er wel in, de volwassenen niet. De toegang is dan ook maar 20×30 cm. In de oorspronkelijke tunnels mogen we niet verder. Een stuk is wel voorzien om in te kruipen. Die hebben ze vergroot voor de toeristen. Zelfs dit zou snel claustrofobisch zijn. Leuk om te zien dat ‘de mol’ hier ook is opgenomen. Verder een pak geschiedenis meegekregen, dankzij onze goedlachse gids Kung. (niet gewoon als Koen uitspreken, want dat betekent ‘penis’ in het vietnamees)

Op de terugweg nog even stoppen aan een bosje rubberbomen en dan verder naar Saigon. De middag is vrij in te vullen. Ik houd jullie op de hoogte van wat we nog uitspoken.

Virtual Reality Shooter game

In de namiddag zijn we er zelf op uitgetrokken. We zagen de opera, de koloniale regio, het stadhuis, de rijke winkelgalerij, de verschillende grote skyscrapers, de Ben Tanh Market. Bij die laatste hebben we nog wat fakespul gekocht. T-shirts, broeken, tassen, valiezen, elektronica, noem maar op. Vele gekende merken voor weinig geld. De garantie tot aan de deur moet je er wel bijnemen.

In het winkelcentrum zagen we een virtual reality shop. Allerhande games kon je alleen, met 2,3 of 4 spelen. Jana, Jonas en ik hebben 10 minuten een shooter gespeeld. Echt tof om te doen! Weer een ervaring rijker.

Later op de avond zijn we verder getrokken naar de ‘backpackers street’. Veel bars, shops en restaurants. Vooral kleurrijk verlicht. Verder in de straat is er ook het Red light district. Toch vind ik persoonlijk dat je daar bitter weinig van merkt. Hier en daar een bar met een vrouwelijke naam, en dat is het. Weinig aantrekkelijk schoon te bespeuren. In het algemeen vind ik Vietnamese vrouwen niet echt aantrekkelijk. Dit is natuurlijk een persoonlijke mening. Ik herinner me dat die mening in Thailand destijds enigszins anders was.

We keren terug met de taxi. Ipv 20 minuten stappen, zijn we voor €2 terug.

Alle bezoeken zijn rond voor deze reis. Morgen staat er 5 uur bus op het programma. We gaan nog 3 dagen uitrusten in een 4* resort. Daarna is het inpakken en terug naar huis. Veel nieuwe verhalen zal ik misschien niet meer kunnen brengen, maar ik zal nog zeker iets schrijven over onze laatste dagen, al is het maar om jullie zin te doen krijgen om ook eens naar hier te komen.

Tot later.

4 thoughts on “Cu Chi

  1. Hopelijk is t buikje wat meegevallen… Geen immodium mee? Ik vond het ergste om zien, in Cu Chi die vallen die ze hadden opgezet, met die pinnen erop… brrrrr.. érg… Maar ja, zo krijg je eens n beeld van hoe t werkelijk was hé, toch anders dan op de tv….. Gelukkig is t voorbij jammer dat de mensheid niet leert uit fouten…

    1. Immodium bij, maar helpt niet echt om bacteriën te doden. Onze begeleider had een hele zak van dezelfde pillen mee voor ons uit Thailand (hij woont daar). 4 nemen en tgaat over binnen 24u.goed gerief.
      Vallen ook gezien en ook onverstaanbaar film uit 1900. 😂

Geef een reactie